Perníčky jako vánoční dekorace i skvělá pochoutka!

12. prosince 2012 v 17:40 | ♥ Toclík s.r.o. ♥ ツ☮ |  Rady, tipy

Z vánočního cukroví mám nejraději perníčky. ^^ Strašně ráda je peču i zdobím :) Tento rok jsem nazdobila 2 plechy a 2 mě ještě čekají. Perníčky jsou vhodné k výzdobě pokoje, třeba na stolek jako dekoraci, i jako dáreček pro kamarádku či pro blízké a nebo na pochutnání v teple domova u vánočních koled či pohádek v televizi. Někdo si perníčky zdobí i stromek nebo je používá jako svícny.. Miluju tuto vánoční/předvánoční pohodu. Nejkrásnější období v roce. ♥ Ale to už odbočuji. Zpět k článku ;)

Přečti si také: INSPIRACE PRO ZDOBENÍ PERNÍČKŮ. ;)

Perníkové těsto na chaloupky a dekorace

Ingredience:
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 25 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g cukru moučky
  • 3 vejce
  • 600 g hladké mouky
  • 100 g medu
  • 1 lžíčka jedlé sody
  • na potření: 1 vejce, 1 lžíce vody
Postup: Vejce a prosátý cukr důkladně v míse promícháme. Přidáme tekutý med (nechte přes noc na topení), rozpuštěné máslo i koření a vše spolu dobře promícháme. Polovinu mouky smícháme se sodou a postupně přisypáváme do tekuté směsi.
Zbylou mouku nasypeme na vál, vyklopíme obsah mísy a rukama uhněteme nelepivé pevné těsto. Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme jej 4 dny odležet při pokojové teplotě.
Pak těsto rozdělíme na poloviny a každou rozválíme na plát 3 - 5 mm silný. Pomocí formiček vypichujeme různé tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Plech vložíme do předehřáté trouby a perníčky pečeme asi 7 minut na 220 °C. Mírně vychladlé perníčky potřeme pro lesk rozšlehaným vajíčkem. Studené perníčky potom zdobíme bílkovou polevou a necháme alespoň týden (raději déle) rozležet.

Těsto na medové perníčky

Ingredience:
  • 1 lžička perníkového koření
  • 200 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 250 g cukru moučky
  • 3 vejce
  • 600 g hladké mouky
  • 6 lžic medu
  • 1 ks prášek do perníku
Postup: Veškeré ingredience smícháme. Těsto dáme chvíli vychladit do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Poté z kusu těsta vyválíme tenký plát asi 3 mm a pomocí vykrajovátek vykrajujeme různé tvary. Předehřejeme troubu na 150 °C. Těsto na medové perníčky pečeme asi 15 minut. Upečené medové perníčky zdobíme cukrovou polevou.


Měkké perníčky

Ingredience:
  • 1 lžička sody
  • 100 g tuku
  • 2 lžičky perníkového koření,
  • 140 g cukru moučky
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky
  • 2 lžíce medu
Postup: Cukr utřeme se 2 vejci a změklou Herou, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné perníčkové tvary, které klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Medové perníčky pečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C asi 8 minut. Měkké medové perníčky užijeme při každé příležitosti. Můžeme je péct o Vánocích, Velikonocích nebo třeba na Valentýna.


Bílková poleva

Ingredience:
  • 1 bílek
  • 50 g moučkového cukru
  • podle potřeby špetka potravinářského barviva
Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká.
Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.
Další rozpisy najdete na vareni.cz Vybrali jste si recept? Tak se dejte do díla. Přejeme vám andělsky klidný advent. Ať se dílo daří a perníčky chutnají i zdobí.

↓ HLASUJ V ANKETĚ ;) ↓

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 lerdins lerdins | Web | 12. prosince 2012 v 18:16 | Reagovat

Ahoj, jsou to skvělé nápady :)

2 ♥ Toclík s.r.o. ♥ ♥ Toclík s.r.o. ♥ | Web | 12. prosince 2012 v 18:20 | Reagovat

[1]: Díky. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama